View all 7 images

1913 Craftsman Addition

University District, Seattle, Washington 2008
This family was outgrowing their beloved 1913 Craftsman. They wished to add a second floor addition, one that solved their need for space, but was still respectful of the original architecture and the neighborhood. Maintaining the proud gable front, the new second floor is set back from the front and rear facades to visually reduce the scale of the addition. Seismic upgrades traced their way to the basement, where the house is now properly tied to the foundation. The addition contains the master and two additional bedrooms, as well as a large centrally located bathroom. Scissor trusses allow for lofted ceilings throughout, above a classic picture rail detail. Exterior details were carefully designed to match the existing, but we took the opportunity to add a sculptural rhythm to the eaves, viewed from both the outside and inside.