View all 16 images

1910 Classic – Major Addition

Seattle, Washington 2005
The original 1910 residence had to grow to keep pace with a growing family, with a new 860 sf second floor addition, and a complete main floor and basement renovation. Land restrictions dictated that we stay within the original 1,050 sf footprint. The neighborhood’s liquefaction zone meant that the existing foundation needed to be completely removed and redesigned to support the new second floor. The full basement, with an additional two feet of ceiling height, would now be fully functional living space. The existing main floor living spaces were maintained with their soft arches and plaster coves throughout as the stylistic inspiration for the entire renovation. An expanded kitchen for both serious cooks becomes the living heart of the house, with an enlarged opening leading to the dining room. The new second floor contains the master suite and a large family/music room with expansive windows throughout. The ceiling is lofted over the main rooms, with coved wall transitions echoing the classic details of the original house.